Statisk elektricitet
 

Arbejdsmiljøforholdet

 

Statisk elektricitet er generende i det daglige arbejde. Det fører til stød og gnister, der kan opleves meget ubehagelige. For meget statisk elektricitet har betydning for indeklimaet.

 

Statisk elektricitet er en elektrisk opladning af en person. Ubehaget opstår, når personen aflades ved at røre ved en ledende genstand. Det kan give stød eller trække synlige gnister, hvis opladningen er tilstrækkelig stor.

 

Statisk elektricitet opleves oftest, mens man bevæger sig rundt på arbejdspladsen. Bestemte kombinationer af gulvbelægning, sko og møbelstoffer kan føre til, at man oplades uden at mærke det. Først når man for eksempel tager fat i et dørhåndtag, bliver man afladet og mærker et stød. 

 

Elektronisk udstyr som især ældre computerskærme kan være årsag til, at der opstår statisk elektricitet. Det kan mærkes, hvis man rører ved skærmen.

Statisk elektricitet opstår hovedsageligt på grund af gnidninger mellem sko og gulvbelægning eller mellem tøj og stolebetræk. 

 

Opladningen afhænger af gulvbelægningen, fodtøjet, påklædningen, luftfugtigheden og den måde, man går og bevæger sig på. Visse typer af elektronisk udstyr kan også oplades statisk. Opladningen forstærkes, hvis der er lav luftfugtighed i rummet. Problemet med statisk elektricitet er derfor ofte størst om vinteren, når luften er tør.

 

Generne opstår, når den opladede person aflades ved at røre ved ledende genstande som et dørhåndtag eller en radiator. Hvis opladningen er tilstrækkelig høj, kan der opstå en gnist - et stød, som mange synes er ubehageligt.

 

 

 

Gode råd om tiltag og løsninger

 

 • Forsøg at skifte sko. Sålen på sko kan have stor betydning for opladningen. Der kan købes særlig antistatisk fodtøj.
   
 • Skift tøj. Tøj af bomuld giver i reglen ikke problemer, imens kunststof og uld kan gøre det.
   
 • Skyl tøjet i skyllemiddel, der har en antistatisk virkning
   
 • Skift ældre skærme til nye LDC skærme. Nyere skærme giver mindre anledning til statisk elektricitet.
   
 • Læg et stykke antistatisk stof over kontorstole og en måtte eller et stykke antistatisk gulvtæppe under skriveborde.
   
 • Sæt håndroden på dørhåndtaget, når døre skal åbnes. Håndroden er mindre følsom end fingrene. Dette gælder også når man rører ved andet materiale.
   
 • Der bør ikke være varmere end nødvendigt i bygningen. Højere temperaturer får luftfugtigheden til at falde, hvilket gør risikoen for statisk elektricitet større.
   
 • Gulvet kan behandles med et antistatisk middel. Det består af nogle af de samme stoffer, som der er i skyllemiddel. Det hjælper til at binde vandet, men kan - da de er baseret på kvarternær ammoniumklorid - i nogle tilfælde give slimhindegener. Undgå overdosering.

 

Gode links: