Inventarrengøring

 

Arbejdsmiljøforholdet og kravene

 

Redskaberne, der anvendes til inventarrengøring er tekniske hjælpemidler, og skal derfor opfylde kravene i Arbejdstilsynets bekendtgørelse om indretning af tekniske hjælpemidler.

 

Producenter og leverandører af tekniske hjælpemidler er ansvarlige for, at den manuelle håndtering ved brugen af hjælpemidlerne kan foregå sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Det skal derfor sikres, at den manuelle håndtering kan udføres i overensstemmelse med Arbejdstilsynets bekendtgørelse om manuel håndtering.

 

Redskaberne skal være hensigtsmæssigt indrettet i forhold til det arbejde, de skal bruges til, og i forhold til de personer, der skal arbejde med dem. 
 

 

Gode råd om tiltag og løsninger

 

I forbindelse med inventarrengøring rengøres mange lodrette og vandrette flader. Man skal især være opmærksom på at anvende gode arbejdsstillinger og bevægelser ved dette arbejde.

 

Inventarmoppen

Inventarmoppen er et rigtig godt redskab.
Ved hjælp af moppen kan man undgå at skulle række langt frem og at arbejde med arme under knæhøjde og over skulderhøjde.


Det er vigtigt, at man holder overarmene tæt til kroppen og bruger vægtoverføringer i benene ved større flader, hvor man skal føre moppen frem og tilbage. Anvendes både på vandrette, skrå og lodrette flader.

Moppen kan monteres med forskellige moppegarner alt efter opgaven, herunder garner af mikrofibre.


Interiør mop

Et andet godt redskab er interiør moppen til bl.a. aftørring af støv. Redskabet kan bukkes og formes, så det kan tilpasses den flade, der skal tørres af.
Længden af redskabet betyder også, at det bliver nemmere at arbejde med armene under skulderhøjde og med korte rækkeafstande.

 

Komposit- /mikrofiberklude

Til inventarrengøring anbefales også fugtige eller tørre komposit-/mikrofiberklude anvendt med foldemetoden. (Kludene kan foldes så der er 8, 12 eller 16 sider. Når en side er snavset, vendes en ren side frem. Når alle sider er brugt, lægges den til vask, og der tages en ren klud.)

Ved valg af mikrofiberklude er det vigtigt at være opmærksom på:

  • Komposit-/mikrofiberens finhed og anvendelsesområder. (Nogle klude er specielt gode til glas, spejle, computerskærme, mv., andre er gode til fliser, armaturer, håndvaske, toiletkummer, mv.)
  • Kludens størrelse og tykkelse (skal være let at arbejde med).
  • Kludens evne til at suge vand
  • At kludene tåler kogevask.

Ergonomiske fordele ved at bruge komposit-/mikrofiberklude:

  • Ingen opvridninger af klude
  • Vaskemaskinen klarer det grove arbejde
  • Én overtørring er oftest tilstrækkelig
  • Lettere rengøringsvogne pga. mindre behov for vand.

 

 

Gode links:

 

BFA Service - turisme: