Hånddesinfektion og håndvask

 

Arbejdsmiljøforholdet

 

Manglende eller for dårlig håndhygiejne er ofte årsag til spredning af mikroorganismer og hermed smitsomme sygdomme.

 

 

Gode råd om tiltag og løsninger

 

Instruer alle i den korrekte måde at desinficere og vaske hænder.

 

Læs mere i faktaarket om mikroorganismer og hygiejne om, hvornår desinfektion og/eller vask af hænder skal foretages.

 

 

Hvordan skal hænderne desinficeres?   

  • Anvend et egnet desinfektionsmiddel (Ethanol 70-85 %) tilsat et hudplejemiddel.
     
  • Anvend så meget, at hænderne er fugtige i mindst 30 sekunder
     
  • Gnid håndfladerne, håndryggene og håndleddene, hver finger, fingerspidser, negle og mellem fingrene, indtil de er helt tørre.

 

Hvordan skal hænderne vaskes?

  • Hænder og håndled skylles i køligt/lunkent vand
     
  • Sæbe fordeles herefter på hver finger, mellem fingre, på fingerspidser og negle, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled
     
  • Herefter mekanisk bearbejdning i mindst 15 sekunder 
     
  • Sæben skylles grundigt af med koldt eller tempereret vand
     
  • Aftørring foretages med éngangshåndklæder eller rene håndklæder, der kun benyttes én gang. 
     
  • Luk vandhanen med albuen og skruebetjente vandhaner med håndklædet
     
  • Samlet tid til håndvask og tørring er mindst 60 sekunder. Tør hænderne indtil de er helt tørre
     
  • Håndcreme anvendes på rene og tørre hænder, så huden ikke tørrer ud og beskadiges
     
  • Sæben skal være en flydende, bakteriefri sæbe fra en albuebetjent eller anden ikke-håndbetjent sæbedispenser eller fast magnetophængt sæbe.

Gode links: