Send siden Gem som PDF Print
Forside  • Rengøring, vaskerier og renserier • Lær om arbejdsmiljø • Rengøring • Fakta om biologiske forhold • Hånddesinfektion og håndvask
 

Hånddesinfektion og håndvask

 

Arbejdsmiljøforholdet

 

Manglende eller for dårlig håndhygiejne er ofte årsag til spredning af mikroorganismer og hermed smitsomme sygdomme.

 

 

Gode råd om tiltag og løsninger

 

Instruer alle i den korrekte måde at desinficere og vaske hænder.

 

Læs mere i faktaarket om mikroorganismer og hygiejne om, hvornår desinfektion og/eller vask af hænder skal foretages.

 

 

Hvordan skal hænderne desinficeres?   

  • Anvend et egnet desinfektionsmiddel (Ethanol 70-85 %) tilsat et hudplejemiddel.
     
  • Anvend så meget, at hænderne er fugtige i mindst 30 sekunder
     
  • Gnid håndfladerne, håndryggene og håndleddene, hver finger, fingerspidser, negle og mellem fingrene, indtil de er helt tørre.

 

Hvordan skal hænderne vaskes?

  • Hænder og håndled skylles i lunkent vand
     
  • Sæbe fordeles herefter på hver finger, mellem fingre, på fingerspidser og negle, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled
     
  • Herefter mekanisk bearbejdning i mindst 15 sekunder 
     
  • Sæben skylles grundigt af med koldt eller tempereret vand
     
  • Aftørring foretages med éngangshåndklæder eller rene håndklæder, der kun benyttes én gang. 
     
  • Luk vandhanen med albuen og skruebetjente vandhaner med håndklædet
     
  • Samlet tid til håndvask og tørring er mindst 60 sekunder
     
  • Håndcreme anvendes på rene og tørre hænder, så huden ikke tørrer ud og beskadiges
     
  • Sæben skal være en flydende, bakteriefri sæbe fra en albuebetjent eller anden ikke-håndbetjent sæbedispenser eller fast magnetophængt sæbe.

Gode links:

 

Dette faktaark er printet fra www.apvportalen.dk, Rengøring, vaskerier og renserier, 14. december 2017