Send siden Gem som PDF Print
Forside  • Hotel og restauration • Lær om arbejdsmiljø • Fakta om kemiske og biologiske forhold • Hudirritation
 

Fakta om hudirritation, eksem og allergi

 

Arbejdsmiljøforholdet og kravene

 

Visse stoffer kan forårsage dermatitis (tør, øm og skællet hud), eksem eller andre hudirritationer, astma og åndedrætsproblemer. Årsager kan være kontakt med kemikalier og fødevarer såsom saft fra frugt og grønsager, proteiner i fisk, skaldyr, kød og mel. Andre irritationsfremkaldende eller skadelige stoffer kan også stamme fra kogedampe.

 

Regler og krav vedr. kemikalier er beskrevet i faktaarket om farlige stoffer. Læs mere her.

 

Som ved kemikalier er der også krav om, at arbejdspladsen skal afdække evt. problemer med stoffer i fødevarer, der kan påvirke kroppen, og søge at forebygge problemer for de ansatte.

 

De fleste arbejdsbetingede hudlidelser er eksemer, der optræder på hænder eller underarme.

 

Meget vådt arbejde, hvor hænderne er fugtige en stor del af arbejdsdagen, medfører ofte hudproblemer pga. irritation, og hudens barriere kan ødelægges, så det er lettere for kemikalier at trænge igennem.

 

Krav og gode råd om tiltag og løsninger

 

Afdæk eventuelle problemer gennem APV’en og ved arbejdsmiljørunderinger.

 

Alle medarbejdere skal beskyttes tilstrækkeligt, når de håndterer problematiske fødevarer og stoffer.

Der skal anvendes egnede personlige værnemidler som f.eks. handsker, der kan give tilstrækkelig beskyttelse.

 

Handsker skal bruges rigtigt. Man skal især være opmærksom på at:

  • Handsker skal bruges, hvis man arbejder med kemikalier og andet, der enten kan skade huden eller kan optages gennem huden
  • Den rigtige handske skal bruges i forhold til den givne opgave, og det kan evt. være nødvendigt at skifte handsker mellem forskellige opgaver
  • Handsker tages af, når det ikke er nødvendigt at anvende dem 
  • Engangshandsker må ikke genbruges eller vaskes
  • Handsker skal være hele, rene og tørre indvendigt
  • Handsker skal bruges på ren, tør og velplejet hud
  • Man bør bruge bomuldshandsker under beskyttelseshandsker.

Brug gode cremer med glycerol og uden farve og parfume til at smøre hænderne ind med før, under og efter arbejdet.

 

Gode links:

Dette faktaark er printet fra www.apvportalen.dk, Hotel og restauration, 21. oktober 2017