Send siden Gem som PDF Print
Forside  • Hotel og restauration • Lær om arbejdsmiljø • Fakta om ergonomiske forhold • Håndtering af øl, vand og lignende
 

Fakta om håndtering af øl, vand og lignende

 

Forebyggelse:

  • Sørg for gode pladsforhold på lageret, så kasserne er lette at komme til og kan håndteres, uden at armene kommer i yderstilling og uden vrid af kroppen
  • Undlad at stable kasserne højere end 5 standardølkasser i højden
  • Undgå løft fra under lårhøjde og over skulderhøjde
  • Undgå vrid i ryggen ved at tage et par skridt, inden håndteringen
    sættes i gang, så tæer og næse vender samme vej
  • Undlad at trække søjler med øl eller vand over paller eller over
    gulvet
  • Sørg for at bruge egnede transportmidler, således at kasserne
    skal løftes og bæres mindst muligt
  • Hold transportveje frie, således at kasser og fustager kan transporteres
    på eksempelvis sækkevogn, ølhund eller rulleborde
  • Anvend vareelevator eller lignende, hvis brugsstedet er på en
    anden etage end lageret
  • Løft ikke med bøjet ryg.

 

Hjælpemidler:

  • Sækkevogne med bundplade er velegnet til transport af øl og
    vand i kasser og fustager
  • Ølhunde er velegnede til at trække et antal kasser over kortere
    distancer. Husk altid at trække med ”syvtal” i nederste kasse
  • Rulleborde kan anvendes til enkeltkasser eller pakninger med vin.

 

Planlægning:

  • Lav aftaler med distributørerne om at varerne placeres så tæt på
    brugsstedet som muligt og ikke stables højere end 5. lag
  • Indret lager i niveau med brugsstedet og så tæt på som muligt
  • Fjern eventuelle dørtrin på transportvejen
  • Tilstrækkelig belysning på lager og transportvej
  • Anvend kølediske, hvor kasserne stilles på rammer, der skydes
    ind i disken
  • Fadølsanlæg skal placeres, således at skift af fustager er let at
    foretage og ikke indebærer, at man skal kravle rundt under en hylde
  • Planlæg opfyldning af køleskabe og kølediske således at flere
    ansatte kan deles om opgaven. Det er uacceptabelt at bede
    kunder om hjælp til opfyldning.

Instruktion:

  • Løfteteknik og instruktion i brug af hjælpemidler
  • Gennemfør instruktion og træning af løfteteknik jævnligt.
Dette faktaark er printet fra www.apvportalen.dk, Hotel og restauration, 14. december 2017